Dit gedicht van Bertolt Brecht hangt al jaren boven mijn bureau. Dat is ook wel te zien aan alle kreukels in het papier. Ik ben er aan gehecht en vind nog steeds mooi. En met regelmatig duikt het in mijn gedachten op.
Zo ook gisteravond. Voor het eerst sinds tijden was ik weer bij een groepsbijeenkomst. Met zo’n tien mensen praten we (op anderhalve meter afstand) over schoonheid en troost. Wat zijn de dingen die je, ook in moeilijke tijden, vreugde geven of dragen. Brecht noemt er in zijn gedicht een aantal. En ik kreeg zin om voor mezelf ook zo’n rijtje te maken. Als ik tien dingen zo mogen noemen, zouden dat deze kunnen zijn:

  • De eerste koffie van de dag
  • De geur van een Penguin-pocket
  • De bioscoop zaal voor mij en mijn metgezel alleen
  • De nieuwe bloemen-bos
  • De slappe lach
  • Een rustgevende kerkdienst
  • Tot sluit in de kroeg zitten
  • De duinen (niet het strand)
  • Een handgeschreven brief
  • De liefde

Wat biedt jou schoonheid en troost?

Kim Magnee