Een vreemde titel. Hoe kan je deze woorden combineren?

Eerst eenzaamheid. Deze week van mijn schrijven voor “Licht voor Gouda” wordt de week van de eenzaamheid genoemd. In Gouda wordt veel aandacht geschonken aan de Gouwenaars die zich alleen voelen. Veel activiteiten zijn deze week gericht op het samen eten of samen sporten. Gouda spreekt dan ook over de week van het samenzijn.

Nu de champagne. Vorige week zat ik met mijn zonen in een restaurant te Parijs. We hadden een boeiend gesprek over het leven. Opeens kwam er een oudere man binnen, enigszins sjofel gekleed. Hij ging vlakbij ons zitten en staarde ons de hele tijd aan. Het gesprek volgen kon hij niet, maar de intentie van het gesprek boeide hem. Na zijn uiensoepje wenkte hij de ober. Deze kwam enkele minuten later bij ons staan met een fles champagne. Deze was voor ons, gegeven door de oude man.  Mijn zoon probeerde een gesprek met hem aan te gaan , in het Frans natuurlijk, maar de man kwam nauwelijks uit zijn woorden.

Bij de champagnefles voegde de medewerker een kaartje – veel groter dan onze visitekaartjes- waarop de gegevens van de Fransman stond. Ook het mailadres stond erop. Een andere zoon van mij ging googelen en zag dat deze man een zeer belangrijke functie had bekleed als militair. Opeens verliet de man het restaurant terwijl wij de glazen nog in onze handen hadden.  Wij konden niet anders concluderen dan dat deze man op zijn hoge leeftijd contact zocht met anderen en ons duidelijk wilde maken dat hij ondanks zijn kleding en uiterlijk een belangrijk persoon is geweest.

Al met al voor ons een les: Bedenk dat ik ondanks mijn uiterlijk en gebrekkige spraak een krachtig mens ben geweest. Heb daar eerbied voor!!