Liedje van hoop: ‘Sang Om Fred’ van Solfrid Molland  

 

Nieuwe muziek ontdekken, en dan echt muziek die je van je sokken blaast: godzijdank gebeurt het mij nog regelmatig. Het stimuleert mij om ook in dit verband te blijven zoeken, om open te staan voor de verrassing.
Recent gebeurde het mij met het album Håpets Kappe van de Noorse zangeres en pianiste Solfrid Molland. Een vriend van me schreef er een lyrische recensie over. Ik beluisterde het album op Spotify, en werd direct diep geraakt. Het is dan ook niet bij die ene draaibeurt gebleven. Muzikaal is dit album een heerlijke blend van folk, jazz en wereldmuziek, waarbij de piano, allerhande snaar- en blaasinstrumenten gloriëren.
De albumtitel Håpets Kappe is Noors voor ‘mantel van hoop.’ Dat past dus naadloos in deze rubriek. Het zijn allemaal liedjes van hoop! Solfrid Molland is een gelovige vrouw. Ze is er diep van doordrongen dat we maar één aarde hebben en daar goed voor moeten zorgen, mét elkaar. Ze zoekt dus naar verbinding. Ook als het over de grote monotheïstische godsdiensten van christendom, jodendom en islam gaat. Die verbinding zoekt ze ook dichtbij, in haar eigen stad Oslo. Ze wijdde drie prachtige nummers aan respectievelijk de kathedraal, de synagoge en de moskee in de Noorse hoofdstad.
Het slotnummer van deze weergaloos mooie plaat is Sang Om Fred, oftewel de Noorse versie van de bekende hymn Be Still My Soul (in het Nederlands bekend als Ik bouw op U). Het begint met prachtig pianospel, waarbij goed te horen is dat Molland een geschoold pianiste is. Al snel voegt zich daar haar prachtige stem bij, die zingt over vertrouwen, overgave en hoop.
Het lied Be Still My Soul werd het meest bekend door een stel zendelingen, die te kampen kregen met grote tegenslagen, aanvechtingen en zelfs moord. Het maakt dit lied van hoop extra aangrijpend en waardevol. Het past daarom ook zo goed in deze crisistijd. En al versta ik bij deze versie het Noors niet, je voelt hoe diep het ook hier gaat. Waarbij de prachtige viool en trompet als het ware de traptreden zijn, waarlangs je hart omhoog kan.

Kees van den Berg, dominee van de Pauluskerk